tiistai 25. kesäkuuta 2013

Perussuomalaiset kannattaa EU-jäsenyyttä ja euroa, mutta onko se uutinen?

Minulta aiotaan usein kysyä, että miksi aina haukut Perussuomalaisia. Kysymykseen on helppo vastata. En ole haukkunut Perussuomalaisia. Ellei sitten haukkumisena pidetä sitä, että asiat esitetään sellaisena kuin ne nähdään ja se näkymä ei kaikkia miellytä. Kun kirjoitan Perussuomalaisista, tarkoitan puoluetta, en siis yksittäisiä ihmisiä.

Mieluista olisi kirjoittaa vain oman puolueen tavoitteista, mutta aina se ei riitä. Ainakin silloin, kun poliittisia kuplia syntyy, niitä on yritettävä puhkoa. Kestävää tulevaisuutta voidaan nimittäin rakentaa vain tosiasioiden perustalle. Kansalaisilla on oikeus tietää puolueiden todelliset kannat keskeisiin kysymyksiin.

Perussuomalaisten eduskuntavaalien jytkyvoitto syntyi kasvaneesta politiikan muutosvaatimuksesta. Suuri osa PS:n äänestäjistä äänesti puoluetta kuvitellen, että Perussuomalaiset haluaa Suomen eroon EU:sta tai ainakin eurosta. Tällainen käsitys oli ja on monelle syntynyt yhtäältä Perussuomalaisten ja erityisesti puheenjohtaja Soinin taitavan sanankäytön ansiosta. ”Missä EU, siellä ongelma” on lause, johon on helppo yhtyä. Se meni kansaan. Tuo lause ei kuitenkaan sisällä mitään vaatimusta muutoksesta. Moni on kuvitellut, että lause jatkuu: EU:sta pitää päästä eroon. Mutta se on kuvittelua. Sellaista vaatimusta ei Perussuomalaiset ole esittänyt. Vääriä mielikuvia PS:n EU-kannoista on vahvistettu ja vahvistetaan mediassa edelleen. Hiljattain Maaseudun tulevaisuus -lehden päätoimittaja kirjoitti, että ”Perussuomalaisten yksinoikeus on EU-vastaisuus”.

Perussuomalaisista on tullut nykyisen politiikan taustavoimien kannalta ihanteellinen oppositio. Sinne voidaan ohjata muutospainetta kuin paineventtiiliin. Paineet pääsevät purkautumaan ja entinen meno voi jatkua.

Perussuomalaisten tärkein tavoite on päästä seuraavaan hallitukseen. Ja sinne se on kelvollinen, kun puolue hyväksyy nykyisen politiikan peruslinjan. Se merkitsee euro- ja EU-jäsenyyttä. Ja myös EU:n johtamaa talouspolitiikkaa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Nyt juuri ennen Perussuomalaisten puoluekokousta on uutisoitu, että puoluekokous ei saa ottaa kantaa eurojäsenyyteen. Ps:n puoluehallitus on torjunut aloitteen, jonka mukaan puoluekokouksen pitäisi ottaa selvä kanta euroon. Kyse ei siis ole edes EU-jäsenyydestä vaan eurosta. Ja siihenkään ei tule selvää kantaa.

Perussuomalaiset ei vaadi Suomen eroa eurosta eikä EU:sta. Näin puolue kannattaa Suomen EU-jäsenyyttä ja euroa. Onko tämä sitten uutinen? Monelle se voi olla. Mutta kuten Mark Twain kirjoitti, ihmisiä on helpompi huijata, kuin saada heidät uskomaan, että heitä on huijattu.

Suomen kuvalehden Heikki Ventoa lainaten: EU-jäsenyyden vastustajille tiedoksi. Teillä ei ole omaa eduskuntapuoluetta.

On kohtuullista odottaa, että seuraavissa eduskuntavaaleissa tuo puute korjautuu. Itsenäisyyspuolue on sitoutunut toimimaan sen puolesta, että Suomen menetetty valtiollinen itsenäisyys palautetaan kansanvallan ja hyvinvoinnin perustaksi. Suomalaisista n. 25-75 prosenttia – mittauksista riippuen - kannattaa Suomen eroamista EU:sta.

EU:sta eroamisesta ja sen oletettavista vaikutuksista ei ole syntynyt vielä kunnollista julkista keskustelua. Nyt olisi vielä hyvää aikaa keskustella. Suomi on EU:n kyydissä sellaisella tiellä, että ennen pitkää keskustelun puute voi johtaa yleiseen huutamiseen.

Ei kommentteja: