perjantai 14. kesäkuuta 2013

Kenelle Suomi on uskottava ja vastuullinen?

Talousnäkymät heikkenevät edelleen. Pääministeri Katainen kaipaa Suomeen positiivista pöhinää. Taloussanomien tuoreessa haastattelussa pääministeri vaatii rakenteellisia uudistuksia, joilla piristettäisiin talouskasvua pitkällä aikavälillä. Pääministerin keinoja tähän ovat elvyttäminen ja palkkaratkaisu.

Kataisen mukaan talouskasvua ei kuitenkaan tule sillä, että valtio elvyttää. Tämä on mielenkiintoinen näkemys. Korot ovat jo alhaalla, eikä niiden lisäalentamiseen ole Suomessa keinoja. Suuryrityksille suunnatut tuet ja veronalennukset valuvat minne yritykset haluavat. Eivät ne hyvää hyvyyttään ketään työllistä. Rahan tarjonnan lisääminen ei riitä elvytykseen. Pitää olla myös pakote rahan käyttämiseen. Ja tuo pakote voi olla vain valtion ja kuntien rahankäyttöön. Todellinen tarve on ainakin homekoulujen ja huonojen teiden korjauksiin. Mutta pääministerin mukaan talouskasvua ei tule sillä, että valtio elvyttää. Jotakin on pahasti pielessä pääministerin taloudellisessa ajattelussa.

Katainen korostaa em. haastattelussa, että Suomi on uskottava, vastuullinen maa. On kysyttävä kenelle Suomi on uskottava ja vastuullinen? On ilmeisen selvää, että pääministeri viittaa kansainvälisiin rahoitusmarkkinoihin. Niihin, joilta Suomen valtio tarvitsee lisävelkaa nyt joka päivä yli 20 miljoonaa euroa.

Tämän asiaintilan jatkumista korostaa 13.6.2013 annettu hallituksen EU-selonteko. Se korostaa Suomen sitoutumista euroon. Selonteon mukaan ”vahvempi, yhtenäisempi ja reilumpi EU on Suomen etu”. EU:n reiluuteen on syytä keskittyä myöhemmin erikseen. Vahvempi ja yhtenäisempi EU tarkoittaa päätösvallan siirtämistä lopuilta vähäisiltäkin osilta pois jäsenmaista. Siis suuryritysten ja suurten EU-maiden johtaman liittovaltion täydellistämistä.

Ja taas kerran vaihtoehtoa ei ole, vai kuinka? Monet ajattelevat, että Suomeen mahtuu vain yksi totuus kerrallaan. Voisivatko näin ajattelevat nyt ajatella, että tähän on tultava muutos? On voitava myös julkisuudessa käydä läpi erilaisia vaihtoehtoja ja niiden perusteluja.

Nykyiselle politiikalle on olemassa selkeä vaihtoehto. Se on eroaminen eurosta ja EU:sta. Kaikki ei muutu sillä tavoin helpoksi, mutta monet tärkeät asiat tulevat mahdollisiksi.

Itsenäinen lainsäädäntö, oma raha ja talouspolitiikka tekevät mahdolliseksi sen, että yhteiskunnallisen kehityksen suunta on Suomen osalta suomalaisissa käsissä. Ja siten myös muutettavissa kansalaisten voimin vaaleissa. Aito kansainvälinen yhteistyö tulee mahdolliseksi, kun pääsemme alistussuhteesta EU:hun.

Itsenäinen valtio, jolla on oma raha ja keskuspankki, ei tarvitse välttämättä ulkomaista velkaa. Valtio voi lainata omalta keskuspankiltaan. Tämän lainaamisen pitää toki olla hallittua.

Eikö olisi vastuullista politiikkaa antaa kansalaisille avaimet omaan ja maansa tulevaisuuteen? Laajempiin ongelmiin voimme myös osaltamme ja yhteistyössä muiden kanssa vastata parhaiten, kun meillä on päätösvalta omiin asioihimme.

Ei kommentteja: