perjantai 28. kesäkuuta 2013

Hallituspuolueilla yhteensä 35 prosentin kannatus

Pääministeri Kataisen mukaan EU:n talouskuripolitiikalla on jäsenmaiden keskuudessa vahva kannatus. Tuon kannatuksen vahvuutta sopii epäillä. Kannatusta voidaan pitää vahvana, jos politiikalle selkänsä kääntäneet ja muuten vaan tilanteeseen alistuneet lasketaan kannattajiksi.

Tilastoja voidaan lukea eri tavoin. YLE:n toukokuussa 2013 julkaisema Suomen puolueiden kannatusmittaus kertoi, että Kataisen johtaman kuuden puolueen hallituksen yhteenlaskettu kannatus oli puoluekantansa ilmoittaneiden keskuudessa 59,6 prosenttia.

Haastatelluista lähes 3400 suomalaisesta puoluekannatuksensa kertoi 59,2 prosenttia. 40,8 prosenttia ei siis ilmoittanut puoluekannatustaan. Kun Kataisen hallituksen kannatus lasketaan kaikista kansalaisista, hallituspuolueilla on yhteensä 35,2 prosentin kannatus. Hallituspuolueita siis kannattaa yhteensä selvästi pienempi osa suomalaisista kuin on niiden osuus, jotka eivät kannata mitään puoluetta.

27.6 päättyneestä EU-huippukokouksesta palannut pääministeri lausui, että "Euroopassa on käyty paljon keskustelua siitä, että pitäisikö lopettaa kurinalainen talouspolitiikka ja ryhtyä velkarahalla elvyttämään. Se keskustelu ei saanut paljoa kannatusta". Kataisen lausuma korostaa sitä, kuinka vaihtoehdottomana poliittisen ja taloudellisen eliitin muodostama harvainvalta esittää nykyisen kriisitilanteen. Todellisuudessa on toki muitakin vaihtoehtoja kuin nykyinen politiikka tai velkaelvytys.

Yksi oleellinen vaihtoehto on valtioiden itsensä hallitsema talouspolitiikka. Siihen kuuluu oma raha ja itsenäinen keskuspankki. Nämä tekevät mahdolliseksi yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen ottamisen omaan hallintaan. Ne tuovat myös vallan ja vastuun lähemmäs kansalaisia.

Ei kommentteja: