sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kansalaisten tahdon sivuuttaminen vei euroon Saksan ja Suomen

Pitkään Saksan liittokanslerina toiminut Helmut Kohl kertoo ajaneensa euroon siirtymistä ”kuin diktaattori”. Kohlin mukaan hän toimi itsevaltaisesti, koska tiesi ettei kansan tuki ollut euron takana. Kohlin tunnustuksesta kertoi brittilehti Daily Telegraph.

”Tiesin, etten koskaan voisi voittaa kansanäänestystä Saksassa. Olisimme hävinneet kansanäänestyksen euroon siirtymisestä. Se on aivan selvää”, Kohl sanoi lehden mukaan.

Kohlin esimerkin mukaisen tunnustuksen voisi Suomessa tehdä useampikin valtiojohtoon 1990-luvulla kuulunut henkilö. Suomessa toimittiin aivan kuten Saksassa. Kansalaisille ei annettu mahdollisuutta äänestää oman rahan vaihtamisesta euroksi.

Kaiken huippu on, että Suomessa ei ole eduskunnan säätämää lakia euron käyttöönotosta eikä markasta luopumisesta. Päätös euroon siirtymisestä tehtiin v. 1998 eduskunnassa yksinkertaisella (!) enemmistöllä. Päätöstä ei jarruttanut sekään, että maamme perustuslakiin – jota saattoi muuttaa ilman välillä pidettäviä eduskuntavaaleja vain 5/6 enemmistöllä – oli kirjattu, että ”Suomen rahayksikkö on markka”.

Pohjoismaiden muissa EU-maissa, Ruotsissa ja Tanskassa, järjestettiin kansanäänestys eurosta. Sekä ruotsalaiset että tanskalaiset päättivät pitää oman rahansa.

Suomi vietiin euroon ja euron kriiseihin kansalta kysymättä. Kansa kuitenkin maksaa laskut.

Edelleen suuresti arvostettu presidentti J.K. Paasikivi arvioi aikanaan, että me suomalaiset olemme ”poliittisesti lahjattomia, kuten saksalaiset”. Kun otetaan huomioon Kohlin tunnustus, Suomen eurotie ja se tosiasia, että kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat eurossa ja EU:ssa pysymisen kannalla, on vaikea väittää, että Paasikivi erehtyi.

Virheistä voi kuitenkin oppia. Yhteiskuntaa ja politiikan suuntaa voidaan muuttaa. Muutoksen tekijä löytyy läheltä. Tarvitsee vain katsoa peiliin. Mikään hallitusvalta ei pysy pystyssä ilman kansalaisten tukea. Myös vaikeneminen on tukea vallitsevalle järjestelmälle.

Ei kommentteja: