maanantai 18. maaliskuuta 2013

Ministeri Hautalan tapaus – miksi oikeusministerin miljoona-kertainen kupru on vaiettu?

Ministeri Hautalan sähläys maksamattomien henkilökohtaisten työnantajavelvotteiden parissa on saanut runsaasti julkisuutta. Tapausta vähättelemättä on pakko kysyä, mistä johtuu, että oikeusministeri Henrikssonin tekemisiä harmaan talouden ja veronkierron maailmassa ei ole uutisoitu. Kyse on aivan toisen mittaluokan kuprusta kuin Hautalan muutamasta sadasta eurosta.

Kyse on siitä, että nykyinen oikeusministeri oli RKP:n edustajana kevään 2011 hallitusneuvotteluissa estämässä tehokkaat toimet harmaan talouden ja veronkierron kitkemiseksi.

Hallitusneuvottelujen 'Harmaan talouden alatyöryhmän' muistio todistaa, että erityisesti RKP ja Kokoomus torjuivat puuttumisen harmaaseen talouteen ja aiheuttivat näin sen, että valtiolta jää saamatta vuosittain ainakin satoja miljoonia euroja verotuloja talousrikollisilta ja muilta veronkiertäjiltä.

Poistettuja tai vesitettyjä esityksiä on muistiossa parikymmentä. Esimerkkinä mainittakoon, että RKP vaati poistettavaksi esitystä, jonka mukaan ”Viranomaisten väliset tiedonvaihdon esteet puretaan ja viranomaisrekisterit saatetaan kaikkien harmaan talouden torjuntaviranomaisten käyttöön”. Työryhmän pohjaesityksen mukaan ”Suomalaispankkeja, jotka hallinnoivat hallintorekisteröityjä tilejä, velvoitetaan selvittämään sijoittajien todellinen henkilöllisyys”. Tämän Kokoomus ja RKP vaativat poistettavaksi.

RKP:n edustajana kyseisessä työryhmässä oli siis nykyinen oikeusministeri.

On käsittämätöntä, jos ministeri Hautalan muutamien satojen eurojen henkilökohtainen töppäily on mediakohun arvoinen, mutta oikeusministerin yhteiskunnalle tekemä miljoonakertainen vahinko painetaan villaisella.

Mielenkiintoista on, että mikään eduskuntapuolue ei ole nostanut asiaa esille.

Hallitusneuvottelujen ”Harmaan talouden alatyöryhmän” asiakirjat löytyvät ainakin Verkkomedian nettisivulta http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=5201

Ei kommentteja: