torstai 4. lokakuuta 2012

Pitääkö suomalaisten rahoittaa amerikkalaisten loistoristeilijöitä?

Suomessa on viime vuosina valmistettu monia suuria risteilylaivoja. Näiden uivien lomahotellien rakentaminen on ollut mahdollista Suomessa mm. siksi, että valtiovalta on taannut suuren osan niiden rahoituksesta.

Joidenkin tietojen mukaan Suomen valtiolla on Suomessa valmistetuista loistoristeilijöistä vielä noin 1500 miljoonan euron takausvastuut. Talousnäkymien heikentyessä on mahdollista, että osa näistä vastuista jää lopulta suomalaisten maksettaviksi.

Työtä tarvitaan. Työtä voidaan myös ostaa verovaroin tai valtion takuilla kuten risteilylaivojen kohdalla on tehty. On syytä keskustella siitä, millaisen työn ostaminen on järkevää.

Pitääkö suomalaisten rahoittaa amerikkalaisten loistoristeilijöitä? Vai olisiko järkevämpiä kohteita? Olisiko parempi rahoittaa samalla summalla muutamaa kymmentä puusta sähköä ja lämpöä suomalaisiin kuntataajamiin tuottavaa yhdistelmävoimalaa - tai muuta uusiutuvaa enrgiaa - vai yhtä loistoristeilijää amerikkalaiselle sijoitusyhtiölle?

Väistämättä edessä oleva energiajärjestelmän uudistaminen tarjoaa ennennäkemättömän suuret investointimahdollisuudet. On jo aika tarttua näihin mahdollisuuksiin.

Ei kommentteja: