perjantai 26. lokakuuta 2012

Äänestämisen merkityksestä ja menevätkö äänet hukkaan

Suuri osa äänioikeutetuista jättää kunnallisvaaleissa äänensä käyttämättä. Siihen on jokaisella oikeus. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että äänestämättä jättäminen tukee välillisesti vallassa olevia. Näin on, koska vallassa olevilla on suurimmat mahdollisuudet saada omat kannattajansa liikkeelle. Vallassa olevilla on nimittäin parhaiten käytössään sekä verovaroilla ostettu että ilmainen julkisuus.

Usein väitetään, että äänet menevät hukkaan jos äänestää vielä pientä puoluetta. Todellisuudessa ääni ei mene hukkaan, kun äänestää sellaista ehdokasta ja puoluetta, jota kannattaa. Jos sen sijaan äänestää todennäköistä menestyjää - ikään kuin vaaleissa olisi kyse raviveikkauksesta – ääni voi pahimmillaan toimia äänestäjäänsä vastaan.

Niin sanotun edustuksellisen demokratian yksi ongelma on, että äänet vain lasketaan. Niitä ei punnita. Ääni on saman arvoinen olipa se annettu tai saatu keinolla millä hyvänsä. Valheellisilla lupauksilla ja näkyvällä mainonnalla saadut äänet ovat yhtä painavia kuin kaikki muutkin. Näidenkin syiden vuoksi on syytä tavoitella suoraa demokratiaa, sitovia kansanäänestyksiä edustuksellisuutta täydentämään ja sen puutteita korjaamaan.

Ei kommentteja: