tiistai 21. elokuuta 2012

Stubb ja Soini soutavat samaan suuntaan

Eurooppaministeri Stubb sanoi äskettäin euron olevan Suomelle peruuttamaton valinta ja Suomen sitoutuneen EU-jäsenyyteen ja euroon sataprosenttisesti. Ministerin lausunto saa syvyyttä, kun muistetaan mitä hän sanoi marraskuussa 2011: ”Minä näen euron oleellisesti darvinistisena valuuttana. Siinä on kysymys eloonjäämistaistelusta. Ja siten kysymys kuuluu pitäisikö poliitikkojen vai markkinoiden määrätä. Minä haluaisin sanoa, että markkinoiden pitäisi. Me tarvitsemme Eurooppaan enemmän kilpailua, liikkuvuutta ja kapitalismia – emme vähemmän.”

Stubbin mukaan Euroopan institutionaalinen ydin ei ole todella toteutunut, mutta tällä kertaa se saattaa olla toteutumassa – markkinoiden toimesta. Ministeri halusi EU:lle ”budjettitsaarin”, ”talousasioiden komissaarin jolla on vahvistettu valta pitää jäsenvaltiot suoralla ja kapealla polulla.”

Tämän pitäisi olla selvää tekstiä. Euroministeri näkee euron olevan se liima, jolla rakenteilla oleva EU-valtio pidetään koossa. Ministeri myös selväsanaisesti kannatti harvainvallan vahvistamista.

Kun Stubb puhui Suomen valinnasta, sanomatta jäi, että suomalaiset eivät ole koskaan euroa valinneet. Sen on valinnut Suomen poliittinen eliitti kansalta kysymättä, perustuslaista ja kansalaismielipiteestä välittämättä. Euroon on sitoutunut tämä sama eliitti, ei Suomi. Ministerin europuheet osoittavat öykkärimäisyyttä ja täydellistä piittaamattomuutta kansanvallasta.

Toisenlaista puheenpartta viljelevä Perussuomalaisten puheenjohtaja Soini ehdotti, että Pohjois- ja Etelä-Eurooppaan pitää luoda omat rahaliitot. Jo 7. kesäkuuta Soini sanoi Talouselämä-lehdelle, että euro on luotava uudestaan. Soinin mukaan Euroopan unioni on paljon parempi idea kuin euro. Talouselämän jutussa Soini kertoo, että ”panostukset köyhyyden torjuntaan, ympäristön suojeluun ja luomutuotantoon ovat hyviä, mutta parasta EU:ssa on 500 miljoonan ihmisen kotimarkkina-alue. Vapaa liikkuvuuskin on hyvä ja maiden välisestä yhteistyötä hyötyvät kaikki”.

Nyt Soini siis esittää ongelmallisen euroalueen jakamista kahteen. Soinin mukaan pohjoiseen euroon kuuluisivat Saksa, Hollanti, Baltia ja Pohjoismaat. Suomi on nyt ainoa Pohjoismaa, joka on luopunut omasta rahastaan. Ruotsalaiset ja tanskalaiset torjuivat euron kansanäänestyksissä. On vaikea nähdä syytä, miksi muut Pohjoismaat nyt eurokriisiä seurattuaan lähtisivät Soinin esittämään uuteen euroalueeseen ja luopuisivat omista valuutoistaan.

Euroministeri Stubb ja eurokritiikillä äänet kerännyt Soini löytävät toisensa kannattaessaan Suomen pysymistä EU:n jäsenenä ja eurossa. Yhteistä on sekin, että EU-jäsenyyden etuja luetellessaan kaverukset jättävät kertomatta, että vapaaseen kaupankäyntiin ja liikkumiseen EU-alueella ei tarvita EU-jäsenyyttä. Voimassa oleva Euroopan talousaluesopimus (Eta) riittää. Mitä tulee valtioiden yhteistyöhön, sitä tarvitaan. EU-jäsenyydessä ja eurossa on kuitenkin kyse alistussuhteista, ei yhteistyöstä.

Suomen tulevaisuuden vaihtoehdoista pitää keskustella. Itsenäisyyspuolueen esittämä vaihtoehto lähtee siitä, että maamme valtiollinen itsenäisyys palautetaan kansanvallan ja hyvinvoinnin perustaksi. Omaa rahaa, keskuspankkia ja talouspolitiikkaa tarvitaan, jotta voidaan huolehtia omasta taloudesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä. Tämä tarkoittaa eroamista eurosta ja EU:sta, joka tapahtuu eduskunnan enemmistön päätöksellä. Muutos on kansalaisten käsissä.

Ei kommentteja: