keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Paras luokalle jääneistä

Valtiovarainministeri Kataisen mukaan Suomi pyrkii ensi vuonna EU:n vahvimmaksi taloudeksi. Ihmisten pärjäämisestä ministeri ei puhu mitään.

Ministerin kilpailuretoriikka ällöttää, kun muistaa, miten heikoimmassa asemassa olevat ihmiset voivat. Vanhustenhoito on suurelta osin retuperällä, tuloerot ovat Suomessa revenneet, nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, lapsiperheiden köyhyys on moninkertaistunut 15 vuoden aikana. Velkaongelmat ovat liian monille jokapaiväisiä

Läntisissä teollisuusmaissa on 17 miljoonaa työtöntä enemmän kuin nykyisen laman alkaessa. Lisäksi suuri osa työttömyydestä on piilotettu tilastoista näkymättömiin. Suomessa todellinen työttömien määrä on yli 400 000. Lisäksi sadat tuhannet tekevät pätkä- ja osa-aikatöitä.

Kun valtio vielä velkaantuu kymmenen miljardin euron vuosivauhtia, on ministerin hehkutus Suomen talouden vahvuudella irvokasta. Kaiken lisäksi vahvuusmittarit eivät kerro sitä, että Suomen kansallisomaisuus on suurelta osin myyty alehintaan lähinnä ulkomaisille sijoittajille. Nykyhallituksen huippusaavutuksena on 4-15 miljardin euron arvoisen Kemiran lannoitetuotannon myynti norjalaisyritykselle 200 miljoonalla.

Kun kilpailua ihannoidaan, ihannoidaan sitä, että on vähän voittajia ja paljon häviäjiä. Yhteiskuntien onnistumista pitäisi mitata sillä, miten voivat kaikkein huonoimmassa asemassa olevat. Tavoitteena tulee olla kaikkien pärjääminen.

Suomen talouden vahvuus on kovin suhteellista. Se voi olla luokalle jääneistä paras, kun työnjako, tulonjako ja velat unohdetaan.

Kun hyvinvointia halutaan lisätä, on tavoitteeksi otettava kaikkien kansalaisten perustarpeiden tyydyttäminen ja työn järjestäminen kaikille. Pelkän talouskasvun tavoittelu on lyhytnäköistä. Se johtaa siihen, että kasvua hankitaan korvaamalla ihmistyötä koneilla ja unohdetaan elintärkeä tasapaino ihmisen tarpeiden ja luonnon kestokyvyn välillä.

2 kommenttia:

KunniaTohtori kirjoitti...

Niin, Suomi on hyvinvointivaltio, vai onko. Meneekö Suomella nyt hyvin laman päätyttyä, onko Suomessa lama päättynyt.

Valtapuolueet vastaavat edellä oleviin kysymyksiin kyllä. Mutta tosiasia on, että Suomi on sillä kuilun reunalla, josta pudotaan alas, pois hyvinvointivaltiosta. Ja tosiasia on, että tähän asti Suomea on vaivannut lama, vaan nyt on edessä totaalinen taloudellinen romahdus ja yhteiskunnallinen katastrofi. Siltä emme enää välty. Nyt on ajateltava, mitä katastrofin jälkeen. Kuinka luomme Suomeen edes perusedellytykset elämiselle vuonna 2014.

Anonyymi kirjoitti...

Näin se on, Suomi matkii usaa, ja siitä ei seuraa hyvää. toisaalta mitä nopeammin talouskupla kasvaa, sitä nopeammin se pamahtaa. automaatio korvaa ihmisen rutiinitöissä ja paljon muussakin ja vapauttaa ihmisen tekemään jotakin luovaa. lopulta voidaan unelmoida pääsevämme rahasta eroon kokonaan. raha hidastaa ja pitää yllä keinotekoista niukkuutta ja kurjuutta suurelle osalle ihmisistä.