tiistai 11. toukokuuta 2010

Yleensä uloskäynti on helpointa siitä, mistä on menty sisään - niin myös EU:ssa

EU on matkalla historian roskatynnyriin. Unionin liittovaltiokehitys ei tule onnistumaan, sillä kansalaiset eivät tule sitä hyväksymään.

EU toimii keinottelutalouden ehdoilla (kuten meneillään oleva kriisi taas kerran todistaa), ajaa alas hyvinvointivaltiota, kärjistää tuloeroja, mahdollistaa sosiaalisen dumppauksen jne. Tällaista liittovaltiota ei voida rakentaa demokraattisesti ja avoimesti. Tässä on myös syy siihen, että EU-liittovaltio ei tule kestämään.

Suomen valtiovarainministerin toive EU:n komission ja EU:n jäsenmaiden "tiiviimmästä yhteistyöstä maiden talouksien tasapainottamiseksi" jää pelkäksi toiveeksi. EU:ssa kyse ei ole yhteistyöstä vaan alistussuhteista.

Kataisen mielestä komissio voisi antaa jäsenmaille sanktioita, jos ne toimivat väärin talousasioissa. Katainen painottaa kuitenkin, että lopullinen päätösvalta talousasioista on jäsenmailla itsellään. Lapsellista puhetta valtiovarainministeriltä. Jos komissio päättää, mikä on talousasioissa oikein tai väärin ja voi rangaista jäsenmaita "väärin" toimimisesta, miten lopullinen päätösvalta voi olla jäsenmaalla?

Kaatuneitten eurooppalaisten liittovaltiohankkeitten muisteleminen on nyt hyödyllistä. Pienimmillä kriiseillä ovat päässeet ne osavaltiot, jotka lähtivät ensimmäisinä.

Vaikka Suomen poliittinen johto olisi valmis menemään uppoavan EU-laivan mukana, on muiden syytä valmistautua siirtymään pienempiin veneisiin. Henkinen valmistautuminen täytyy tehdä, jotta voidaan toimia myös käytännössä.

Suomessa pitää järjestää kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Jatketaanko sitä vai erotaanko. Kansanäänestys pakottaisi julkiseen keskusteluun tulevaisuuden vaihtoehdoista.

Sillä vaihtoehtoja on. Suomi oli ennen EU-jäsenyyttä itsenäinen ja aidommin demokraattinen maa. Itsenäisyyden ja kansanvallan perustalle voidaan rakentaa myös tulevaisuudessa kestävää hyvinvointia ja turvallisuutta. Lisäksi omista asioistaan päättävä Suomi voi tehdä myös aitoa kansainvälistä yhteistyötä toisin kuin alistettu EU-Suomi.

Tähän asti ei todellista keskustelua EU-jäsenyyden tai euron vaihtoehdoista ole Suomessa käyty. Nyt keskustelun tärkeys pitäisi viimeistään nähdä. Muuten tulee suuria vaikeuksia.

Ei kommentteja: