tiistai 20. huhtikuuta 2010

Ydinvoiman lisärakentaminen olisi kauaskantoinen virhe

Suomen hallitus ja eduskunta päättävät pian ydinvoiman lisärakentamisesta. Todennäköiseltä näyttää lupa ainakin yhdelle reaktorille. Samaan aikaan on Ruotsissa juuri päätetty rakentaa Euroopan suurin tuulivoimapuisto, jonka sähköntuotanto vastaa kahta ydinreaktoria. Tämä jos mikä kuvaa energiapolitiikan erilaisuutta Suomessa ja Ruotsissa.

Suomessa hallitus esittelee uusiutuvan energian paketin kuin syöttinä ja ydinvoiman lisärakentamisen perusteluna. Ruotsissa siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön on otettu vakavasti jo pitkään eikä sitä ole jarrutettu, niin kuin Suomessa. Nykyisestä jarrutuksesta kertovat mm. hallituksen tekemät rajaukset syöttötariffeihin, joilla estetään pienten tuottajien mukaantulo energiamarkkinoille.

Ydinvoimalla on kolme ominaisuutta, joiden kunkin pitäisi riittää sen hylkäämiseen. Ydinvoima on tarpeetonta, koska tarvittava sähkö voidaan tuottaa koetellulla tekniikalla uusiutuvista energialähteistä.

Ydinvoima on hyvin kallis energian tuotantomuoto, kun hinnoitellaan riskit ja otetaan huomioon myös tuleville sukupolville aiheutuvat kustannukset. Ratkaisemattoman ydinjäteongelman kustannukset jatkuvat kauemmas kuin voimme kuvitella - kymmeniä tuhansia vuosia. Mahdollisen suuren ydinvoimalaonnettomuuden riskit on jätetty kansalaisten kannettaviksi. Jos ne hinnoitellaan ja määrätään ydinvoimayhtiöille sen mukaiset vahinkovakuutusmaksut, on ydinvoimaloita mahdoton rakentaa.

Tarpeeton, kallis ja vaarallinen energiaratkaisu voidaan vielä välttää. Päälle päätteeksi Ruotsin malli toisi moninkertaisen määrän kaivattuja työpaikkoja sekä parantaisi omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

1 kommentti:

Henri kirjoitti...

Suosittelisin lukemaan Tekniikan maailman tämän vuoden 8 numeron ja sieltä Ydinvoimaa käsittelevän kirjoituksen.