perjantai 16. huhtikuuta 2010

Tuhkapilvi muistuttaa ruuan omavaraisuuden ja varmuusvarastojen tarpeesta

Islannissa purkautuva tulivuori syöksee tuhkaa, jonka pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole vielä tietoa. Parhaassa tapauksessa vaikutukset ovat myönteisiä.

Nyt käynnissä oleva tulivuorenpurkaus ei ehkä ole vaikutuksiltaan dramaattinen. Sen pitäisi kuitenkin muistuttaa meitä tulevista vakavista kriiseistä. On nimittäin vain ajan kysymys koska tapahtuu esimerkiksi tulivuoren räjähdys tai niin suuri purkaus, että sillä on maailmanlaajuisia pitkäaikaisia vaikutuksia.

Jotkut aiemmat suuret tulivuorenpurkaukset ovat viilentäneet ilmastoa jopa vuosiksi ja näin aiheuttaneet nälänhätiä. Tietoyhteiskunnankin ihmiset tarvitsevat ruokaa ja mieluiten joka päivä. Tällä hetkellä viljaa on maailmanlaajuisesti varastoissa alle kahden kuukauden kulutusta vastaava määrä.

Suomen ruokaturvasta ovat vastuussa suomalaiset itse. Tavoitteena täytyy olla omavaraisuus ruuan tuotannossa ja useamman vuoden tarpeisiin riittävät viljavarastot. Tähän tarvitaan omaa maatalouspolitiikkaa ja itsenäistä lainsäädäntöä.

Jos Islannissa nyt meneillään oleva tulivuorenpurkaus saa aikaa ruokaturvan paranemista, sillä on myönteisiä vaikutuksia.

Ei kommentteja: