perjantai 30. huhtikuuta 2010

EU toi Suomeen ulkomaiset työehdot - unionin päätösvalta muuttuu näkyväksi

EU-asioita ei yleensä koeta kovin kiinnostaviksi. On ymmärrettävää, että meitä kiinnostavat eniten sellaiset asiat, jotka ovat lähellä ja koskettavat omaa elämää.

Ulkomaisten työehtojen maahantuonnissa EU:n päätösvalta muuttuu näkyväksi ja ymmärrettäväksi. EU:n lainsäädäntö on jäsenmaiden lakien yläpuolella. Unionin määräysten mukaan vuokratyövoimaan voidaan soveltaa lähtömaan säännöksiä. Tämä selittää, miksi Suomessa on työttömänä kymmeniä tuhansia suomalaisia rakennustyöläisiä ja samaan aikaan töissä kymmeniä tuhansia ulkomaisia rakennustyöläisiä. Tuontityövoima on halvempaa.

Työvoiman liikkumisen vapaus näyttää nyt kääntöpuolensa. Ihmiset joutuvat joustamaan yhä enemmän. Työehtojen polkeminen on laillista samalla kun työttömyys- ja sosiaaliturvaa pyritään heikentämään. Joulukuussa 2009 voimaan tullut Lissabonin sopimus sisältää talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikkojen yhdistämisen EU:n alueella.

On jo korkea aika nähdä mikä EU on. Se on suurten jäsenmaiden ja suuryritysten ohjaama demokratian vastainen suurvaltahanke. Eräänlainen rahan harvainvalta. Kun tämä nähdään ja tunnustetaan, on helppoa valmistautua siirtymään uppoavasta laivasta pienempiin veneisiin.

Vappuna voi kysyä, milloin avautuvat entisten työväenpuolueiden ja ammattiyhdistysliikkeen johdon silmät näkemään ja suut tunnustamaan, millaiseen kilpajuoksuun kohti pohjaa he ovat väkensä johdattaneet.

Oikeudenmukaisempi yhteiskunnallinen kehitys on mahdollinen ja kansalaisten enemmistön toiveissa. Muutokseen tarvitaan aitoa kansanvaltaa, demokratiaa. Se syntyy keskustelusta ja eri vaihtoehtojen punnitsemisesta.

Itsenäisyyspuolueen esittämä vaihtoehto lähtee siitä, että tarvitsemme hyvinvoinnin ja kansanvallan perustaksi oman lainsäädäntövallan, itsenäisyyden.

Ei kommentteja: