perjantai 1. tammikuuta 2010

Yhteiskunnallinen ja taloudellinen järjestelmämme on murroksessa

”Todellinen herrasmies kieltäytyy ottamasta huomioon tällaisia asioita kuten konekivääri tai sirpalekranaatti”. Näin totesi eräs brittiupseeri ensimmäisen maailmansodan aikana. Todellinen herramies siis johti joukkonsa avorivissä päin vihollisen konekiväärejä ja sirpalekranaatteja.

Vuoden 2010 vastine ensimmäisen maailmansodan herrasmiehelle voisi olla ”vastuullinen päättäjä”. ”Vastuullinen päättäjä” kieltäytyy ottamasta huomioon monia asioita.

”Vastuullinen päättäjä” selittää edelleen, että tuotantoa ja kulutusta lisäämällä lisätään työpaikkoja, vaikka automaatio ja tuotannon tehostaminen vähentävät ihmistyötä.

”Vastuullinen päättäjä” vaatii lisää kulutusta ja kasvua, vaikka kulutamme jo 40 prosenttia enemmän uusiutuvia luonnonvaroja kuin niitä syntyy.

”Vastuullinen päättäjä” torjuu oman talouden ja työllisyyden suojelun, protektionismin tuhoisana ja sanoo köyhyyden ja eriarvoisuuden voittamisen vaativan sitä, että maailman talous on vapaa. Talous on ”vapaa”, kun sitä ohjaavat suuryritykset ja suursijoittajat sekä niiden etuja ajavat poliittiset päättäjät. Ne ovat yhdessä saaneet aikaan keinottelutalouden, joka lisää köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

”Vastuullinen päättäjä” torjuu kansanäänestykset, vaikka kansalaisten enemmistö niitä haluaa.

”Vastuullinen päättäjä” kannattaa keskitettyä energiantuotantoa, vaikka huoltovarmuus, turvallisuus, työllisyys, ympäristöystävällisyys ja paikallisten talouksien hyvinvointi puhuvat hajautetun uusiutuviin energialähteisiin perustuvan energiantuotannon puolesta.

Menneessä eläminen on muuttuvassa maailmassa kuitenkin tuomittu epäonnistumaan.
Yhteiskunnallinen ja taloudellinen järjestelmämme on murroksessa. Selviämme parhaiten kun pyrimme tunnistamaan ja tunnustamaan tosiasiat ja rakentamaan tulevaisuuttamme niiden pohjalle.

Voimme löytää kestäviä ratkaisuja nykyisiin ja tuleviin ongelmiin. Niiden löytäminen kuitenkin vaatii rohkeutta avoimeen julkiseen keskusteluun. Kaikki tarjolla oleva tieto ja ajatukset täytyy päästää kilpailemaan tasavertaisesti, kun ratkaisuja tehdään.

Ei kommentteja: