maanantai 2. marraskuuta 2009

Valtapuolueet eivät edusta kansaa

Suomessa sanotaan olevan edustuksellinen demokratia. Perustuslakimme mukaan ylin valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
Eduskunnan siis tulisi toteuttaa kansan – kansalaisten – enemmistön tahtoa.

Nyt on käynyt niin, että ns. edustuksellinen demokratia ei enää edusta kansaa, vaan on tullut kansanvallan tilalle. Vaikka valtapuolueet saavat kymmenien miljoonien eurojen vuotuisen puoluetuen kansan taskuista, ne toimivat silti enemmän muiden rahoittajiensa etujen ja tahdon mukaan.

Se tosiasia, että valtapuolueet eivät edusta kansaa vaan muita intressipiirejä, näkyy ainakin kolmessa suuressa asiakokonaisuudessa:
Valtaa on siirretty ja siirretään yhä pois Suomesta ilman kansanäänestyksiä, vaikka suuri enemmistö suomalaisista haluaa, että tärkeimmät asiat päätetään Suomessa.
Suomea viedään hitaasti mutta varmasti sotilasliittoihin. EU:n sotilasliittokehitykseen Suomi on jo sidottu ja Nato-jäsenyys on valtapuolueiden johdon tavoitteena, vaikka sotilaallista liittoutumista kannattaa vain pieni vähemmistö suomalaisista.
Yhteiskuntakehityksen suunta on yhä suurempaan eriarvoisuuteen, vaikka kansalaisten suuren enemmistön tahto on eriarvoisuuden vähentäminen.

Vallassa olevat puolueet edustavat politiikan suunnan osalta vain vähemmistöä suomalaisista. Aika toimii niitä vastaan. Kansalaisten herääminen vaatimaan muutosta tapahtuu hitaasti, mutta varmasti.

Olisi lopulta kaikkien etu, että tulevat suuret yhteiskunnalliset muutokset tapahtuvat mahdollisimman hallitusti ja vaalien kautta. Demokratia eli kansanvalta voi aidosti toteutua vain kun avoin julkinen keskustelu on mahdollista myös vallassa oleville kiusallisista asioista. Siihen olisi nyt korkea aika pyrkiä.

Ei kommentteja: