tiistai 8. syyskuuta 2009

Vanhustenhoidon surkea tila ollut tiedossa vuosia

Lääninhallitusten tekemien selvitysten mukaan vanhustenhoidossa on paljon puutteita. Kaikissa selvityksissä arvioidaan mm., ettei hoitajilla ole missään riittävästi aikaa vanhuksille. Peruspalveluministeri on tiedoista järkyttynyt.

Uutinen vuodelta 2006: ”Vanhusten hoitotilanne Suomessa on surkea"
(YLE, Julkaistu 31.03.2006, klo 18.07)
”Vanhusten hoitotilanne Suomessa on katastrofaalinen, sanoo lääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä.
Vanhustenhoidosta raporttia sosiaali- ja terveysministeriölle parhaillaan valmisteleva Kivelä sanoi YLEn Radiouutisten haastattelussa, että asiantuntemusta vanhustenhoitoon ei Suomessa ole lähimainkaan riittävästi.
Esimerkiksi vanhuuspsykiatria lopetettiin koulutuksesta erikoisalana EU:hun liittymisen myötä. Lääkärikoulutukseen kuuluu pakollisia geriatrian opintoja vain kaksi opintoviikkoa.

Suurin este hoidon kunnolliseen järjestämiseen on Kivelän mielestä poliittisen tahdon puuttuminen.”

2007: http://yle.fi/vintti/yle.fi/genreportaalit/portaali-259.html?genre=terveys&osannimi=terveys_uutiset&jutunid=8419

Poliittinen tahto kunnolliseen vanhustenhoitoon ja muiden peruspalvelujen järjestämiseen puuttuu myös nykyisestä eduskunnasta ja hallituksesta. Puheita ja lupauksia kyllä riittää.

Mikään ei muutu ennen kuin politiikan suunta muuttuu. Nyt politiikan suunnan sanelevat suuryritysten ja ns. markkinoiden edut. Muutos lähtee siitä, että kansalaiset saavat tarpeekseen ja vaihtavat vaaleissa eduskuntaan sellaiset edustajat, jotka muuttavat politiikan palvelemaan ihmisten tarpeita.

Peruspalvelujen osuutta taloudesta on kasvatettava. Samalla on lopetettava kansallisvarallisuuden ja peruspalvelujen yksityistäminen ja siirtäminen ulkomaiseen omistukseen.

Suuryritysten etuja ajavan EU:n keskeisiä tavoitteita on julkisen sektorin supistaminen. Siksi on selvää, että tarpeellisia hyvinvointipalvelut pelastavia muutoksia voidaan tehdä vain EU:n ulkopuolella.

Ei kommentteja: